Sinop Karadeniz Yelken İhtisas Kulübü
 
 

Kulüp Tarihçemiz

Sinopta denizciliğin ve yelkenciliğin tarihi kuşkusuz çok çok eski çağlara, bu güzel kentin Kuzey Anadolunun en önemli ticaret limanı olduğu dönemlere, Helenistik çağa, hatta daha da öncesine dayanmaktadır. Ancak bizim konumuz daha çok yelken sporu ve yatcılıkla ilgili olduğundan tarihte çok da eskilere gitmemiz gerekmiyor.

Yine de kulübümüz kurulmadan hemen önceki döneme kısa bir göz atıp, 1950 - 1970 arası sportif yelkencilik ile ilgili faliyetleri ve Sinop yelkenciliğinde iz bırakan önemli olay ve karakterleri hatırlamakta fayda var.

Kayık ustası rahmetli Derviş Etyemez ustanın kayıkhanesi, iskelesi, çekek yeri, küçük takım kulübesi, kulübeden çıkan çok özel kutusundaki çok özel yağ taşı ve bu taşta ince ince bilenen , dünya kıymetlisi keser. Derviş ustanın Nato üssündeki Amerikalıların yönlendirmesi ve kıymetli keseri ile yeni yaptığı veya kürekli kayıktan bozduğu yaklaşık 15-20 kadar serbest dizayn yelkenli tekne. Bu tekneler arasında çok farklı bir yeri olan, süratli, yakışıklı, martı gibi bembeyaz bir tekne, 2 numara.

Rahmetli Akın Alpar ağabeyin 2 numaradan şablon çıkartarak 1964 yılında kendi elleri ile yaptığı, 2 numaradan bile daha hızlı , bir karabatak gibi simsiyah, meşhur 13 numara. 13 numarada Akın , 2 numarada Koç Vural ağabeyin, parktan mobil dubasına gidiş dönüş , çekişmeli 1 Temmıuz yarışları.

4-5 metre motorsuz bir yelkenli teknesi olan herkes 3-4 kişilik arkadaş grupları halinde peynir ekmek domatesini alır, spordan çok eğlence amacı ile rüzgarın durumuna göre gezer, plajlara gider , denize girer ve hatta yelkenle seyir halinde iken palamut bile tutarlardı.

Kısaca 1967 yılında Kulübümüz Sinop Su Sporları İhtisas kulübü adı ile ilk kurulduğunda , yani su kontrası gövdeleri, sümerbank bezi yelkenleri ile ilk nizami 10 optimist Sinop’a gelmeden önce Sinop’ta zaten bir yelkencilik kültürü ve yelkenle ilgilenen onlarca insan vardı.

Yukarıda o zamanki Günaydın gazetesinden kesilmiş fotograf, ahşap direkli ve bez yelkenli optimistlerle eğitilen ve 1970 yılında yarışan ilk Optimist Takımımızın fotografı.
(Ayaktakiler soldan sağa) Antrenörümüz Hızır Tarakçı, Sema Arıkan, Yelken Ajanımız Orhan Koyuncuoğlu, Mehmet Demirci, Mumtaz Uslu, Deniz Turan, Kasım Coşkun.
(Oturanlar soldan sağa ) Simin Arıkan, Oğuz Özcü ve Şükrü... Bu fotografta olmayan takım elemanları ise Tufan ve Haluk

 

Optimistlerden sonra kulübümüze gelen ilk Pirat ve Finn'lerin gösterdiği üstün performans, orsa çekme yetenekleri, serbest dizayn yerli yapım küçük yelkenli teknelerin pabucunu dama attı. Bu tip teknelere olan ilgi tamamen bitti.Derviş ustanın yaşlanmasından sonra zaten yapanı da tezgahı da kalmadı. Geçen yıllar içinde bu teknelerin neredeyse tamamı odun oldu. Sağlam durumda kalan sadece 13 numara var o da 15-20 yıldır denize hiç inmedi. O tarihten bu yana Sinop’tan hiç kimse motoru olmayan küçük bir yelkenli tekne almadı, yapmadı, yaptırmadı. Yelkenciliği seven kendilerine yelkenli tekne alan , yaptıran veya yapanlar da hep daha büyük, en küçüğü 6.5 metre olan kamaralı, motorlu teknelere yöneldiler.

Kulüp ise hem Türkiye Yelken Federasyonu hem de eski adı Beden Terbiyesi yeni adı Spor il Müdürlüğü ile koordinasyon halinde ve çoğunlukla Orhan Koyuncuoğlu'nun çabaları ile bazen hızlı ,bazen yavaş  sportif faaliyetleri sürdürdü. Bu süre içinde yelkenciliğin spor, hız, dayanıklılık, yarışcılık ,rekabet kısmı kulüp çalışmaları ile özdeşleşti.  Belki Sosyal bir kulüp olmayı tam olarak başaramadı kulübümüz ama giderek daha fazla çocuğun yelken sporu yapmasına ve bu sporu sevmesine sebep oldu. 43 senelik geçmişinde kulübümüzde en az 600-700 genç spor yaptı.

Bu kulüpten Şentekin Sönmez, Mehmet Baş, Hüsnü Coşkun, Özden Saral, Mahmut Saral , Burak Tahmas , Mustafa Ekmekci,  Elif Baş, Hakan Yılmaz, Erdinç Arslan , Mustafa Çakır ve Sergen Birincioğlu gibi nice üstün başarılı  milli yelkenci yetişti.

Kulübümüzün ilk antrenörü Hızır Reisin (Tarakcı) yetiştirdiği ilk yelkenciler şimdilerde 50 ile 55 arasındalar. O yıllardaki ilk Yelken ajanı Rahmetli Orhan Koyuncuoğlu ağabeyimiz neredeyse ölene kadar bıkmadan usanmadan senelerce Kulübümüze hizmet etti. Yüzlerce sporcunun yetişmesi ve Türkiye çapında dereceler yapması yolunda sevgili eşi Filiz abla ile birlikte emek ve uğraş verdi. Nur içinde yatsın.


Kurulduğu günden bu yana geçen zaman içinde yasal zorunluluklar ve kaynak yokluğu gibi nedenlerle iki kez faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan kulübümüz, 1995 yılında Okan Alpar ağabeyin çabaları ve önderliği ile yelken sporuna gönül vermiş yedi eski yelkenci tarafından yeniden kurulmuştur. Kulübümüz ilgi ve çalışma alanlarını genişleterek faaliyetini sürdürmektedir. Kulübümüz sportif anlamda çok ciddi başarılar sağlamıştır ve bu başarılar devam etmektedir.

İmkanları sınırlı küçük ilimizin SKY Sinop Karadeniz Yelken Kulübü sportif başarı anlamında nice zengin ve büyük yelken kulübü ile boy ölçüşmekte ve çoğunu geride bırakmaktadır. Çünkü

Karstan Kayakçı, Erzurumdan Atlet, Sinoptan Yelkenci çıkar.
Karadenizin 3 limanı vardır.  Temmuz, Ağustos ve Sinop.

 


 

 
 
 
 
ANASAYFA | SKY HAKKINDA | TARİH/COĞRAFYA | YELKEN OKULU/ADB SINAVI | PROJELER | FOTOĞRAF VİDEO ALBÜMLERİ | PUPA YELKEN| İLETİŞİM
SİNOP KARADENİZ YELKEN KULÜBÜ
Adres: Gazi Caddesi, No: 36, 57000 Sinop - Türkiye
Tel: 0543 1923 057  Email: [email protected]
 
Bu Sitenin Web Sitesi Tasarımı ve Dinamik İçerik Yönetimi Red Bilişim Tarafından Gerçekleştirilmiştir.